Agahnia House  2018 - La Jolla, CA  Project Manager - Mauricio de la Peña Lusso  Construction Observation - Mauricio de la Peña Lusso & Javier Gracia  Landscape - Marcie Harris Landscape  Photography - Paul Rivera    A humble path seductively leads to a filtered stonewall with a mysterious presence. There are no windows and no reference to any grand entrance. Rather, a dense and naturally grown vegetated surroundings filtering the house, to its almost disappearance. A door opens to discover an exterior space. The ground is sunken below the entrance level to contain a pond teeming with lilies, lotuses, and koi. A floating bridge guides us to a crafted space beyond and the absence of railings initiates an awareness and intimate dialogue of oneself with the architecture. The sound of gurgling water slows one’s attention to nature’s pace as the swimming koi create a dance of color below one’s feet. The enclosure beyond, crafted with rich warm Mahogany contrasts the stone and natural vegetation, creating a welcoming feeling. A sliding door reveals a sequence of flawless interior and exterior experiences based on natural conditions of space, light and airflow.  A subtle, yet deep-rooted relationship with nature is made evident, as the individual is removed from a public context into a more intimate one and is allowed to exist in an environment of silence, reflection, and peace.  The interior homage to nature is permeated to its exterior, as the house’s roofs are filled with vegetation (and a portion with solar panels), creating a vegetated fifth façade for the uphill neighbors and blurring the house with the golf course field and the ocean in its horizon.
       
     
Agahnia_05.jpg
       
     
Agahnia_06.jpg
       
     
Agahnia_07.jpg
       
     
Agahnia_09.jpg
       
     
Agahnia_10.jpg
       
     
Agahnia_16.jpg
       
     
Agahnia_19.jpg
       
     
Agahnia_23.jpg
       
     
Agahnia_27.jpg
       
     
Agahnia_33.jpg
       
     
Agahnia_39.jpg
       
     
Agahnia_42.jpg
       
     
Agahnia_58.jpg
       
     
Agahnia_61.jpg
       
     
Agahnia_63.jpg
       
     
Agahnia_65.jpg
       
     
Agahnia_75.jpg
       
     
Agahnia_76.jpg
       
     
Agahnia_81.jpg
       
     
Agahnia_85.jpg
       
     
Agahnia_90.jpg
       
     
Agahnia_91.jpg
       
     
Agahnia_89.jpg
       
     
IMG_0003.jpg
       
     
IMG_0005.jpg
       
     
11_09_28_AGAHNIA_AIREAL.jpg
       
     
11_0609_FINAL STREET VIEW_PRINT.jpg
       
     
FINAL_PONDVIEW_PRINT.jpg
       
     
11_0609_FINAL_GREATROOM_PRINT.jpg
       
     
M_11_0609_AGAHNIA_GOLF VIEW.jpg
       
     
100_6724.JPG
       
     
100_6734.JPG
       
     
 Agahnia House  2018 - La Jolla, CA  Project Manager - Mauricio de la Peña Lusso  Construction Observation - Mauricio de la Peña Lusso & Javier Gracia  Landscape - Marcie Harris Landscape  Photography - Paul Rivera    A humble path seductively leads to a filtered stonewall with a mysterious presence. There are no windows and no reference to any grand entrance. Rather, a dense and naturally grown vegetated surroundings filtering the house, to its almost disappearance. A door opens to discover an exterior space. The ground is sunken below the entrance level to contain a pond teeming with lilies, lotuses, and koi. A floating bridge guides us to a crafted space beyond and the absence of railings initiates an awareness and intimate dialogue of oneself with the architecture. The sound of gurgling water slows one’s attention to nature’s pace as the swimming koi create a dance of color below one’s feet. The enclosure beyond, crafted with rich warm Mahogany contrasts the stone and natural vegetation, creating a welcoming feeling. A sliding door reveals a sequence of flawless interior and exterior experiences based on natural conditions of space, light and airflow.  A subtle, yet deep-rooted relationship with nature is made evident, as the individual is removed from a public context into a more intimate one and is allowed to exist in an environment of silence, reflection, and peace.  The interior homage to nature is permeated to its exterior, as the house’s roofs are filled with vegetation (and a portion with solar panels), creating a vegetated fifth façade for the uphill neighbors and blurring the house with the golf course field and the ocean in its horizon.
       
     

Agahnia House

2018 - La Jolla, CA

Project Manager - Mauricio de la Peña Lusso

Construction Observation - Mauricio de la Peña Lusso & Javier Gracia

Landscape - Marcie Harris Landscape

Photography - Paul Rivera

A humble path seductively leads to a filtered stonewall with a mysterious presence. There are no windows and no reference to any grand entrance. Rather, a dense and naturally grown vegetated surroundings filtering the house, to its almost disappearance. A door opens to discover an exterior space. The ground is sunken below the entrance level to contain a pond teeming with lilies, lotuses, and koi. A floating bridge guides us to a crafted space beyond and the absence of railings initiates an awareness and intimate dialogue of oneself with the architecture. The sound of gurgling water slows one’s attention to nature’s pace as the swimming koi create a dance of color below one’s feet. The enclosure beyond, crafted with rich warm Mahogany contrasts the stone and natural vegetation, creating a welcoming feeling. A sliding door reveals a sequence of flawless interior and exterior experiences based on natural conditions of space, light and airflow.

A subtle, yet deep-rooted relationship with nature is made evident, as the individual is removed from a public context into a more intimate one and is allowed to exist in an environment of silence, reflection, and peace.

The interior homage to nature is permeated to its exterior, as the house’s roofs are filled with vegetation (and a portion with solar panels), creating a vegetated fifth façade for the uphill neighbors and blurring the house with the golf course field and the ocean in its horizon.

Agahnia_05.jpg
       
     
Agahnia_06.jpg
       
     
Agahnia_07.jpg
       
     
Agahnia_09.jpg
       
     
Agahnia_10.jpg
       
     
Agahnia_16.jpg
       
     
Agahnia_19.jpg
       
     
Agahnia_23.jpg
       
     
Agahnia_27.jpg
       
     
Agahnia_33.jpg
       
     
Agahnia_39.jpg
       
     
Agahnia_42.jpg
       
     
Agahnia_58.jpg
       
     
Agahnia_61.jpg
       
     
Agahnia_63.jpg
       
     
Agahnia_65.jpg
       
     
Agahnia_75.jpg
       
     
Agahnia_76.jpg
       
     
Agahnia_81.jpg
       
     
Agahnia_85.jpg
       
     
Agahnia_90.jpg
       
     
Agahnia_91.jpg
       
     
Agahnia_89.jpg
       
     
IMG_0003.jpg
       
     
IMG_0005.jpg
       
     
11_09_28_AGAHNIA_AIREAL.jpg
       
     
11_0609_FINAL STREET VIEW_PRINT.jpg
       
     
FINAL_PONDVIEW_PRINT.jpg
       
     
11_0609_FINAL_GREATROOM_PRINT.jpg
       
     
M_11_0609_AGAHNIA_GOLF VIEW.jpg
       
     
100_6724.JPG
       
     
100_6734.JPG