2015 - City of Somerville Powder House RFP Submission   If you would like to join the conversation on the project, access the    community forum here.    MarKa, an affiliate of Sebastian Mariscal Studio, along with community partners Collaborative Living Project (CLP) and the Somerville Bicycle Riding School, submitted a response to the City of Somerville’s RFP to redevelop the former Powder House Community School located between Teele Square and Davis Square. On July 29, 2015, Mayor Joseph A. Curtatone accepted the recommendation made by the City of Somerville's Technical Advisory Committee to designate MarKa as the Preferred Developer out of eight qualified teams.  CLP is a Somerville-based organization made up of aging residents who seek to age-in-place with dignity, fully engaged within our community. MarKa's proposal integrated CLP and the Bicycle Riding School with the larger artist community, and MarKa designed spaces to live, make, sell and exhibit local art. The mixed-use 40 residential unit project offers thirteen (about 1/3 of the offered residential units) at below market rates with 7 of them (17.5%) meeting Somerville’s inclusionary standards. MarKa’s proposal includs 13,300 square feet of commercial space, and aims to achieve a LEED Gold rating, including many green building elements such as a solar panel array.  58% of the site is offered as fully programmed, publicly accessible open space aimed to congregate, educate, and inspire the Somerville community.   MarKa’s proposal directly responds to the feedback of the immediate community, and achieves 29 out of the 39 “SomerVision” Comprehensive Plan’s goals.
 2015     The site feels a world apart from its surroundings, appearing as a plateau among a series of craftsman style houses and bungalows. Located at the back of the site, the house is concealed from the street. A veiled and layered entry sequence affords visitors space to transition from the immediate neighborhood. Water, silence, and vegetation are utilized to create a magical, introspective path of discovery.   Arriving to the house at the foot of the bluff, visitors enter a column-less portico that holds an impossibly wide view of the horizon. From this space, the plateau appears to continue into the ocean, hiding all traces of the neighborhoods below. Aside from a small wooden yoga pavilion, the land is open, covered only by water and vegetation. The portico links the living spaces of the house together, always bringing the life of the house back to the view.   The frontal openness of the portico is balanced by a series of patios and gardens that break the massing of the house and anchor it to the bluff. These patios and gardens act as filters and points of connection between the interior living spaces, each of which exhibits a unique character. With each room fully opening onto an exterior space, residents feel as though they are truly living outdoors. Architecture and landscape are integrated at every turn to create a house that can gracefully accommodate a wide range of activities, from early morning meditations, to weekend parties with extended family and friends.     Perspectives by Visual Caramel
15-Phoenix house_10.jpg
15_Yoshi_Casa Venice_07_2.jpg
 2008 La Jolla, CA  Six is a quintessentially Southern California housing scheme that builds on a legacy of seamless connections between house and garden. The real genius of Six is that it accomplishes this with such a deceptively simple construction.
11_10_17-09 frente retouched.jpg
 2002 San Diego, CA  In the heart of one of San Diego's premier redeveloping areas, Little Italy, 'State and Date' consists of two homes that occupy a 1550 square foot corner lot. The site was subdivided into two equal sized lots, 25 ft by 31 ft, where the 2,750 square foot homes now exist. This project was fully completed in a four month time period.     Photos by Hisao Suzuki, Hewitt & Garrison, Robert Zeballos and SMS
13_0218_37 NB_East Facade.jpg
 2011 La Jolla, CA  In Progress
 2012 Los Angeles, CA  In Progress
Living Room Hi res2.jpg
MODEL 3.jpg